CASA Vi / EV+A Lab Atelier d’architettura

first_imgCASA Vi / EV+A Lab Atelier d’architetturaSave this projectSaveCASA Vi / EV+A Lab Atelier d’architettura CopyAbout this officeEV+A Lab Atelier d’architetturaOfficeFollowProductsWoodStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentSondrioItalyPublished on February 10, 2016Cite: “CASA Vi / EV+A Lab Atelier d’architettura” 10 Feb 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ AbstractFaucetshansgroheKitchen Mixers – Talis MShower ColumnsAXORShowers – AXOR LampShower by NendoWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsMega-Panel Facade SystemsConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMTable LampsAxolightTable Lights – SkirtDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Glass Pivot Door – Rabel 8700 Slim Super ThermalUrban ShadingPunto DesignPublic Architecture in Residential ComplexExterior DeckingHouse of BambooDecking – BambooAnti-Corrosive CoatingsTIGERPowder Coating – Drylac® Bianco 605More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream photographs:  Marcello MarianaPhotographs:  Marcello MarianaSave this picture!© Marcello MarianaText description provided by the architects. This house is located in the surroundings of Sondrio on the Orobic Alps at about 1000 meters of altitude. The customer requests were to transform an existing ruin, realized in bricks of concrete, into a residence, that had the most solar radiation and lighting in the livingroom and, at the same time, a view toward the bottom of the valley. In those circumstances, after a careful analysis of the context, of the possibilities in terms of exposure, of the study of the sunlight and the study of technologies and of the values of the mountain architecture, I realized the project through a reinterpretations, in a modern key, of the construction techniques and materials used in the past.Save this picture!© Marcello MarianaAll that because I believe that mountain architecture is an emblematic example of sustainable architecture, using materials obtained from nature and, for obvious reasons, found in place. From a formal point of view the house refers to the rural houses: the only sloping roof, completely coated by stone and with no eaves. I worked first of all on the insolation and lighting because the Orobic Alpes are poorly exposed to irradiation, opting for the coverage to a single aquifer; this decision allowed me to raise the wall exposed to the north, inserting the 4 openings of equal size (2,30xh.1,40 cm), one a room on the first floor and two on the ground floor with a wonderful view on the Retic side of the Alps and, at the same time, achieving a double height on the kitchenette and dining area, illuminated from above through a skylight, flush covering, consisting of n.2 glass from 0.70×1,80 cm and n.3 glass from 0.70×0.90 cm. I obtained a environment lighted in a natural way, ensuring an economical energy saving and satisfying all the requests of the custumer.Save this picture!First Floor PlanThe structure is in reinforced concrete and bricks of concrete, with suitable thermal insulation, in order to obtain a good living comfort, and coating in local stone. The cover consists of lamellar beams in wood and painted in white color. Doors and windows are in lamellar larch brushed and not treated with double glazing burglar proof; from the point of view of materials and their combination I chose those with a strong intrinsic materiality: stone and wood. The inside it is, for the most part, concentrated on the local craftsmanship, because I believe it is very important: it represents our history. So I tried to achieve the greatest possible pieces on measure from my drawing, using materials that could allow me as reinforced concrete, natural larch, iron and wood. Thinking this way many elements are born: fireplace, table, chairs, stairs, bidet, wc, shower and sink.Save this picture!© Marcello MarianaThe same for the kitchenette also realized directly in place, on stainless steel with 2 sinks. Also the outside system of the bathroom was realized in stainless steel. For the artificial lighting I used the historical pieces of design Flos, suspensions Vesoi brand and in the kitchenette a lamp Lamp (VI), always by my drawing, in natural larch. The unit consists of a ground floor with entrance, living room, kitchen and bath inSave this picture!© Marcello Marianawhich the spaces are well defined (the rupture element is the cement block) but at the same time, open and bright and a first floor composed by two bedrooms and a loft used as study.Save this picture!© Marcello MarianaProject gallerySee allShow lessKickstarter: Virtual Reality is Now Portable and Hands-free with the 2VRArticlesKnapphullet / Lund HagemSelected Projects Share ArchDaily CopyHouses, Refurbishment•Sondrio, Italy Houses Save this picture!© Marcello Mariana+ 46 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/781776/casa-vi-ev-plus-a-lab-atelier-darchitettura Clipboard Year:  CASA Vi / EV+A Lab Atelier d’architettura Year:  “COPY” Italy ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/781776/casa-vi-ev-plus-a-lab-atelier-darchitettura Clipboard 2015 2015 Photographs “COPY” Area:  75 m² Area:  75 m² Year Completion year of this architecture project Projects Architects: EV+A Lab Atelier d’architettura Area Area of this architecture projectlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *